Antwoord op vragen over het sociaal domein

Gratis telefoonnummer biedt oplossing voor mensen met geldzorgen

Categorie: Algemeen nieuws
Datum: 6 oktober 2020
Bron: Nibud

Mensen met geldzorgen kunnen het gratis telefoonnummer 0800-8115 bellen voor hulp. Medewerkers van de telefoonlijn brengen bellers in contact met de hulpverlening die zij nodig hebben. Het nummer is in het hele land bereikbaar en maakt deel uit van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR).

De NSR wil met 0800-8115 mensen met geldzorgen op een persoonlijke en passende manier helpen en aanmoedigen om de stap naar hulp te zetten. Als het nodig is, kan een beller meteen in contact komen met een lokale schuldhulpverlener. Bellen kan ook anoniem.

Zo snel mogelijk hulp

Het Nibud is blij met deze gratis hulplijn. We weten uit onderzoek dat een groot deel van de huishoudens de weg naar de schuldhulpverlening niet weet te vinden. Aan de ene kant voelen veel mensen schaamte over hun geldproblemen, aan de andere kant is niet altijd duidelijk bij welk loket ze moeten zijn. Eén telefoonnummer dat mensen ook nog anoniem kunnen bereiken, verlaagt de drempel.

Het is belangrijk dat mensen met beginnende financiële problemen zo snel mogelijk naar de juiste hulp worden verwezen. En dat hoeft lang niet altijd schuldhulpverlening te zijn. Soms kan het aanvragen van toeslagen al helpen om de inkomsten en uitgaven weer in balans te krijgen. Of simpelweg rechtstreeks doorverbinden naar het juiste loket.

Lees ook